Rugbrød der er værd at vente på

Nu er det jo ikke pels og skind det hele og med Påsken lige om hjørnet tænkte jeg at jeg lige ville dele min opskrift på hjemmelavet rugbrød med jer.

Påsken er jo en tid hvor man ofte mødes med familie og venner og her i Markusminde sætter vi pris på hjemmebagt brød på bordet. Ja jeg forsøger faktisk at bage alt vores brød selv også i hverdagen. Jeg synes det er hyggeligt at stå med og bare lade tankerne flyve. Og endelig så ved jeg jo med sikkerhed hvad der er af ingredienser i det brød vi sætter tænderne i her i huset.

Finurlighed

Rugbrødet, der er værd at vente på…
(2 store brød)

Trin 1:
250-300 gr.      Surdej
1,5 dl.                Lunkent vand
3 spsk.               Salt
750 gr.               Rugmel
500 gr.               Blandet mel, det kan være spelt, grahamsmel, groft hvedemel, hvad man nu lige har.
250 gr.               Hvedemel

Alle disse ingredienser blandes sammen og står lunt 24 timer.

Trin 2:

½ l. øl, det er lidt forskelligt hvilken slags øl. Nogle gange en alm. pilsner andre gange en hvidtøl…
500 gr.               Skårne rugkerner
150 gr.               Skårne hvedekerner
100 gr.               Havregryn
1,5 dl.                Solsikkekerner
1,5 dl.                Hørfrø

Alle disse ingredienser blandes i dejen. Tag 250-300 gr. Dej fra til næste gang du bager. (Opbevar det i et patentglas i køleskabet.)

påske_rugbrød_trophy-design

dejen står og hviler. Husfilm er taget af pga. foto. Næste stop er ovnen.

Hæld dejen i 2 rugbrødsforme og lad det hæve lunt og tildækket i ca. 8 timer. Jeg plejer at dække dem med husfilm.

Bag brødene i 1 time og 30 min eller til det har nået en kernetemperatur på 95 gr. ved 190 gr. (varmluft)

Tag brødene ud af formene og lad dem afkøle på en rist.

Vedrørende surdej
Hvis ikke du lige har en surdej kan du evt. købe en i special forretninger. Du kan også lave den selv. Den klassiske måde, at lave surdej på er at blande rugmel og vand i forholdet 1:1. Evt. lige blande en anelse surmælksprodukt i og lad det stå ved stuetemperatur til næste dag.

Velbekomme